Лошо храносмилане

Ако страдате от лошо храносмилане или разстроен стомах, то то това означава, че Вашият организъм трудно обработва хранителните вещества.

Важно е да отбележим, че стомашно-чревният тракт е в близък контакт с околната среда, приемайки храна и микроорганизми. Явява се надеждна защитна бариера за вътрешната среда на тялото от нежелани чужди елементи – бактерии, паразити и разни токсини. В крайна сметка не е случайно, че 60-70% от имунологичния потенциал на организма се концентрира в стомашно-чревният тракт.

С оптималния режим на стомахът, само абсорбираните протеини, мазнините и въглехидратите се абсорбират в кръвта. Ако по някаква причина  се появи болка в чревната стена, от една страна може да има наличие на храна, микроорганизми и / или техните токсини. От друга страна, витамините и минералите, които са необходими за тялото, не се абсорбират.

Особено опасно е “просмукването” на неразградените протеини в кръвния поток. На тези протеини тялото реагира с образуването на антитела. След като антителата се прикрепи към “незаконно” пробития протеин, това съединение се превръща в имунен комплекс. Първоначално черният дроб, далакът и еритроцитите премахват тези комплекси.

Друг опасен ефект на токсините и вредните вещества, попадащи в стомахът е, че те могат да объркат имунната система. След това, по погрешка, антителата започват да се произвеждат срещу собствените им органи и тъкани.

Нарушаването на защитната функция на червата винаги върви успоредно с нарушение на храносмилателната функция. Може да се стигне до възпроизвеждане на неприятелска микрофлора, гъбички и паразити. Обработването на храната от човешкия организъм и ферментацията започват в чревната кухина. Чрез порестата чревна стена, както и в каналната шахта, не само “изтичат” микробите, но и техните токсини. Токсините могат да повредят всички органи. Но черният дроб и мозъкът са особено засегнати и трябва да бъдем изключително внимателни. Увреждането на мозъка с токсини се смята за  неврологично и психично заболявания. Не случайно психично болните страдат от нарушено храносмилане. Но кой обръща внимание на това?

Добър пример за реакция на бактериални токсини е артритът. Два доста често срещани микроорганизми на червата Klebsiella и Proteusпредизвикват при някои хора антитела, което води до възпаление на ставите.

Именно и поради тази причина ставите се възпаляват и се образува ревматоиден артрит.

Естествено, не лошото храносмилане е основен причинител на артрит, но често може да е една от причините.

Редица причини могат да нарушат чревната функционалност в човешкия организъм. Често предписването на антибиотици, без основание води до чревни и стомашни проблеми. Паразитите и другите хронични инфекции също лесно увеличават риска от увреждания на чревната стена. Сред другите причини са  злоупотребата с алкохол, недохранване, бременност, наркотици, стрес, латентни алергии и прекомерна физическа активност.

Така че, ако храносмилането е изложено на риск, а след това на развиващите се недостиг на витамини, отслабен имунитет, хронични възпаления, алергии, автоимунни заболявания,токсемия, кандидоза и дисбиоза, то е добре да потърсите компетентно мнение от специалист.

Повече здравни съвети, както и търсенето на мнения от медици можете да откриете в Credoweb.bg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *