Как да селектираме IP камери за видеонаблюдение

IP технологията e последно поколение система за видеонаблюдение, с която започнахме да разполагаме едва в последните години. Динамичните темпове на модернизиране доведоха и до преминаването към дигитализиране и на видеонаблюдението. Сега то е по-удобно и сигурно отвсякога. Разбира се, предимствата, с които може да ни впечатли не свършват дотук.

Възможности, които предлага IP наблюдението

IP видеокамерите се характеризират с изключително добра разделителна способност. Най-малката е с 640×680 пиксела, но успява да подсигури високо качество на HDTV изображението. Изобщо, трябва да подчертаем като основно свойство, именно високите резолюционни способности.

Ако влезем в по-тесни технически спецификации, то трябва да посочим, че този тип камери притежават аудио мрежов кабел (двупосочен), който пък позволява на потребителя да комуникира на живо в реално време.

Така например, бихте могли да менажирате собствения си бизнес, отправяйки послание към служителя си на строителната площадка например, колкото и далеч да се намирате от самия обект. Всъщност IP камерите могат да работят и само с безжична мрежа, като първоначално се извършат някои настройки към рутера. Тези камери биват активно предпочитани в областта на охранителната дейност, за навигационни цели.

Отличителна е и способността на IP системите за видеонаблюдение да работят и без допълнително захранване. Процесът е възможен, благодарение на с PoE-протокол, който ги захранва през интернет кабел. Също не бива да се пренебрегва и факта, че получавате сигурност в преноса на данни чрез криптиране и удостоверяване чрез WPA, WPA2, WEP, TKIP и т.н.

И разбира се, най-впечатляващата характеристика е така наречения отдалечен достъп – наблюдение в реално време от всеки компютър навсякъде по света. Било то през мобилни устройства, таблети, лаптопи или Windows Live Messenger.

След като се запознахме с основните предимства на IP видеонаблюдението, редно е да обърнем внимание на някои неща, които може би не знаехте..

Особености

Първоначалната цена е по-висока, освен ако не инвестирате в по-нисък клас, което не е по-добрият вариант. Камерите трябва да се съчетават с рекордер, т.к. те имат различни стандарти за кодиране на видеото и диференциран интерфейс за програмиране. Трябва да знаете, че инсталационният процес изисква дълбоки технически познания и съответно наемането на специалист в случай, че Вие не сте такъв. Но ако все пак разбирате от IP адрес, DDNS, LAN и CCTV можете сами да приспособите системата в работен режим.

Как да се ориентирам?

Съвсем естествено, на първо място идва въпросът за предназначението на системата. Ако местата, които ще попаднат под Вашия контрол са открити, то най-важно е да обърнете специално внимание на показателите, свързани с устойчивостта при различните климатични условия. Дизайнът на камерата е от значение дотолкова, доколкото той е свързан с функционалното предназначение. Т.е. ако имате нужда от незабележима мини куполна камера, то такава с широк обхват не е камерата за Вас. Но ако обаче Ви трябва такава за външно наблюдение през нощта, то тогава имате по-голям избор, който обаче трябва да е изцяло подчинен отново на особеностите на средата и външните атмосферни условия.

Колко детайлно искате да е изображението?

Какво ще наблюдавате? Ще се съсредоточите върху движението непосредствено пред заведението си или Ви интересуват по-големи площи? Или може би Ви трябва камера с по-високи параметри, която да може да Ви покаже регистрационния номер на преминаваща кола? Тук това, което трябва да съблюдавате е резолюцията, както и правилния избор на обектив, които могат да Ви предоставят висока детайлност.

Второто нещо, на което непременно да обърнете внимание, това е разделителната способност, чието качество се измерва в пиксели. По-големият брой пиксели определя и по-голямата детайлност на изображението. А броят на хоризонталните и вертикалните пиксели определят резолюцията. От резолюцията зависи доколко ще виждате детайлите, а от обектива – на какво разстояние проследявате желания обект, както и съответни в ъгъл (площ на обхвата).

Ъгълът на виждане влияе на резолюционните параметри на камерата. Основно той зависи от следните елементи: сензори, обектив, както и от индивидуалното разположение на камерата спрямо обектите, които желаем да проследим. Ако ъгълът е голям, то това значи, че обектът, който наблюдаваме ще е значително по-малък, сравнен с този на камера с малък ъгъл на виждане.

На няколко пъти стана дума за обектив. Стана ясно, че той е определящ качеството на детайлността, повлиявайки резолюцията. Обективите с по-малко фокусно разстояние осигуряват по-широк ъгъл на виждане, но по-малко увеличение на изображението. Обективът следва да бъде съобразен с камерата – т.е. нивата на резолюция да съвпадат, за да подсигурят ефективната разделителна способност. Ако не ги съчетаете успешно, то целият образ ще загуби яснота на изображението, както и фокуса над детайлите.

От фокус може да се лишите и ако не съобразите фактора ‘’светлина’’. Ако предвиждате да поставите видеонаблюдение в условията на ниска осветеност, то най-добре е да закупите камера с функция за режим ‘’ден и нощ’’. Тя ще осигури отчетливост, въпреки неблагоприятните условия. Добре е, да съобразите дали камерата притежава широк динамичен обхват, който дава възможност за добра картина при варираща осветеност, балансирайки светлината в сянка. Така получавате отлично изображение, независимо от това колко тъмни или ярко осветени са зоните на наблюдение.

И тъй като говорим за система за видеонаблюдение остава да помислите от колко камери имате нужда? Помислете колко голям е целевият обект, всъщност. Имате намерение да охранявате малък частен имот или може би търговска верига? Обмислете всички критични точки и брой входове. Разбира се, основния критерий е охраняемата площ. Помислете и затова колко добра е интернет връзката Ви и съвместима ли е IP камерата, която сте избрали с други IP устройства.

Видеонаблюдението е необходимият комфорт в наши дни. Благодарение на IP технологиите вече можем да получим изключително качествено детайлно изображение, да следим бизнесите си от другия край на планетата в реално време, да знаем дали са добре децата ни у дома. Да не говорим, че всяко нещо, което съвремието ни приобщава към интернет със сигурност притежава характеристики като полезност, гъвкавост, удобство и обикновено спестява ако не пари, то време. Подчинявайки избора си на система за видеонаблюдение приоритетно на функционалните си нужди, ще Ви даде отлични резултати и същевременно ще Ви убеди в предходното твърдение.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *