3 важни качества на хавлиените изделия

В направено проучване в ЕС, става ясно, че много потребители очакват моделите хавлиени изделия, кърпи и халати, които купуват да имат трайност поне 5 години. Реалността обаче често се оказва друга. Ето 3 важни качества, които притежава издръжливата хавлиена материя и как да ги разпознавате.

 

Попиваемост

По-дебелите (и по-тежки) хавлиени кърпи имат по-добра попиваемост от тънките модели ( и по-леки), първите обаче изсъхват много по-бавно. Качеството на памука има значение. Тези от 100% памук, но за масово производство имат по-малко добра попиваемост, от моделите с вложен египетски памук или пима. Има модели изкуствена материя, които също са с много добра попиваемост.

 

Мекота 

Кърпите се усещат по-меки когато ги закупите, но се втърдяват след няколко изпирания. Това е така защото производителите правят масовите модели влагат омекотител за завършек, който обаче постепенно се втърдява. В този случай качеството на вложената материя също е от значение. Колкото по-качествен е памука, толкова по-меки са хавлииите. Има модели с микс материи, които обикновено са по-меки, а качествените египетски и пима памук осигуряват дори и защита срещу набримчване на повърхността.

 

Дълготрайност

Двупластовите кърпи са малко по-трайни от еднослойните такива. Памукът е издръжлив, а колкото по-добро е неговото качество, толкова по-дълготраен е.  В този смисъл той е добре за дома. Хотелите използват микс от памук и полиестер, което също е добре като дълготрайност, но има по-малко попиваемости. Това обаче е по-подходящо за хотелска среда.

 

Рецептата – добрите хавлиени изделия за дома са микс от различни качества. Затова е добре да намерите баланса. Качеството винаги струва по-скъпо, но ви осигурява дълготрайност и по-добри попиваеми качества. Все пак масовите модели са евтини като цена и можете да си позволите няколко бройки, в различни цветове, за да имате възможност за честа смяна и да се ползвате от качествата им.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *