Финансова дисциплина – грешки при изплащането на кредити

За да бъдат един кредит реализиран пълноценно, той трябва да бъде изпълнен според договора и заложените условия. Всяко отклонение може да има последици за цената на кредита, за кредитната история на заемоискателя и за актуалното ви финансово здраве. Ето част от най-често срещаните грешки по време на изплащане на кредит.

Нямате график в плащането на сметки – при положение, че сметките ви пристигат в различно време от месеца, когато получите парите си, трябва да изплащате всичко по ред най-удобен за вас. Ако всеки месец подхождате хаотично, то някои път може да не ви останат пари за редовната погасителна вноска.

Не следите какво пише в сметките, в касовите бележки от банкомата, не следите как върви месечната ви смета – ако не следите тези фактори, има възможност в момента на плащането на месечната вноска, много сериозно да се изненадате, че или нямате достатъчно за нея, или след плащането просто ще останете без пари. Затова бъдете по внимателни и следете промените на цените и това, което заплащате.

Погасителната вноска не ви е приоритет – това може да доведе до сериозни нарушения във финансовия баланс, защото ако прекалено много закъснявате, или закъснявате по-малко, но системно, може скоро да влезете в полезрението на кредиторите. Според условията, които сте приели, може да се наложи да платите наказателна такса, или друг вид плащане, което не сте предвидили. Отделно от това, закъсненията директно се отразяват в кредитната ви история.

Влизате в порочен кръг от кредит на кредит – изплащането на кредита не е игра и постоянното използване жокера бързи кредити, с които да покривате задълженията, в края на краищата може да рухне. Затова е добре да организирате финансите си както подобава, да затегнете финансовата си дисциплина и ако трябва да обедините задълженията си  в една обща сметка.

Финансовата дисциплина предполага по-малко грешки, повече отговорност спрямо парите, които имате и добър самоконтрол при покупки и изразходване на наличните средства.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *