Скъпа ли е качествената дограма в България?

Темата за цените на дограмата на българския пазар е много обширна. Разбира се, преди да влезем в подробности, трябва да знаем към какъв вид прозорци сте се насочили. Трите най-разпространени вида дограма са дървена, алуминиева и пластмасова. Всяка от тях има своите качества, за които ще отворим дума по-долу в статията. А сега ще разгледаме нещата отблизо.

PVC дограмата държи най-ниски цени на пазара. Това обаче не я прави по-некачествена от другите видове, а просто материалът поливинилхлорид излиза по-евтино. Ние няма да говорим с конкретни цифри, тъй като не знаем колко прозорци ще остъклявате и какъв вид дограма ще изберете. Тук има значение колко камери ще притежават вашите профили, какъв стъклопакет ще изберете, а и какви са вашите предпочитания спрямо механизма за отваряне. Пластмасовата дограма се слави с отлични топло и шумоизолационни показатели, тъй че ще ви съдейства за подобряването на енергийната ефективност във вашите сгради и помещения.

Алуминиевите профили са малко по-скъпи. Това се дължи на факта, че алуминият държи постоянна цена. Дизайнът на този тип прозорци обаче е естетически добре издържан и можете да намерите огромно разнообразие от цветове и десени. Малък недостатък е, че ал. дограмата от студената серия подлежи на чест конденз, което я отписва от приложението за апартаменти, къщи, офиси и въобще обекти, където топлоизолацията е приоритет. Ако все пак държите да сложите алуминиева дограма в дома или работното място, изберете топлите профили, които са с прекъснат термомост посредством ПВЦ притурка, която спира появата на конденз.

Дървените прозорци са най-скъпите на пазара. Това е така, защото дървения материал струва доста пари, особено когато говорим за луксозните профили. Поддръжката на този тип дограма също не е евтина. Имайте предвид, че колкото и добра визия да имат тези прозорци ще се наложи да ги лакирате или боядисвате през годините. Всичко това е свързано с разходи, за които е нужно да се подготвите финансово. Разбира се, ако заложите на дървенията можете да очаквате стойностна топло и звукоизолация, както и прекрасен интериорен ефект за обектите.

В обобщение

Общо взето можем да кажем, че дограмата в България се продава на достъпни цени. От вас зависи кой вид ще изберете и как ще си направите сметката относно поддръжката на прозорците. Не бива обаче да забравяме за фирмите предлагащи специални промоции, от които можете да се възползвате. За последните ще се информирате от глобалната мрежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *