Как да се изберат нощни шкафчета

Нощни шкафчета – това са малки шкафове с чекмеджета, рафтове и вратички, които се разполагат около леглото. Използват се като поставка за малки предмети: вестници, книги, нощна лампа, мобилен телефон, снимки в рамки, чаша, будилник. В тях може да се съхранява спално бельо, дрехи, козметика, с една дума – според преценката на собственика. Изпълняват не само функционална, но и декоративна роля.

За разлика от другите големи мебели, компактните нощни шкафчета позволяват да се икономиса пространство и вещите се намират на една ръка разстояние. Това осигурява лесен достъп до необходимите предмети. Накрая, те предават завършен вид на спалнята. Могат да се поставят на пода или с окачване. Най-разпространени са тези на пода с крака или без такива – класически вариант. Окачените икономисват място, но са сложни за поставяне.

Нощните шкафчета се различават и по форма – правоъгълна, квадратна, ъглови, може да се срещнат и елипсовидни и кръгли. Правоъгълните или квадратни са класическа форма, която фактически се вписва във всеки интериор и може да се разположи на всяко място в стаята. Ъгловите се поставят в ъгъла и това е решение за малки спални. Може да се срещнат елипсовидни или кръгли, много са красиви, но не са подходящи за всеки интериор.

Материалите, използване за тяхната направа са най-различни. Дървото е екологично чист материал, красив и дълготраен, но сравнително скъп. Такава мебел често се декорира с рисунки и резба. Дървените модели са подходящи за хора, страдащи от астма или алергия. Купуват се за десетилетия, което следва да се има предвид при промяна обстановката в спалнята. Обикновено нощните шкафчета се правят от червено дърво, дъб, бреза, бор, бук. При това твърдите и дълготрайни видове, например, дъб или бук, ще струват много повече в сравнение с мек бор.

ПДЧ и МДФ – те са по-евтин материал и изделията от тях се купуват в случаите, когато собствениците чето сменят интериора на спалнята. По срок на ползване отстъпват на естественото дърво. Когато се избира изделие от ПДЧ всички повърхности трябва да са покрити с фурнир или ламинат.

Интересен вариант са нощните шкафчета с тапицерия от кожа, екокожа или плат. Тези модели не само изглеждат ефектно, но са и много безопасни – при случен удар в края на такава мебел не се получава травма.

The following two tabs change content below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *