Как да избирате подходящо телевизионно съдържание за деца  

Практика е, вече поне десетилетие, телевизорите, които се продават на пазара да имат функция за ограничаване и кодиране на съдържание неподходящо за детската аудитория. В този смисъл, още като закупите телевизор и се включите в избрания кабелен или мобилен оператор, да проверите възможността за премахване на съдържание, което не е подходящо за възрастта на подрастващите във вашето семейство.

Общоприетото експертно мнение е, че телевизията не трябва да е пасивно преживяване за децата. Тоест освен стандартните бомбардирания с анимация, децата трябва да гледат образователни програми, които да предизвикват любопитството им и да ги карат да задават въпроси.

Ограничаването на телевизионно съдържание  с прекалено продуктово позициониране също е добре за децата, защото не се нарушава мисловния им поток, когато са ангажирани с дадена тема.

Също така, не е достатъчно просто да пригодите съдържанието на програмите за децата, но и да участвате с тях в гледането. В зависимост от възрастта, те могат да гледат програми, които разрешават морални дилеми, за да разпознават добри и лоши герои. Така те ще придобиват все повече знание за света, а телевизорът няма да е просто монитор към един измислен свят.

Също така не измервайте вашите възприятия спрямо детските. Когато гледате заедно филм, в който има напрегнати и драматични елементи, вие може лесно да ги приемате и анализирате, но това не значи, че децата могат. В различните възрасти, драматичните елементи могат да имат силен ефект върху психиката им, така че е добре да внимавате в тази насока.

Спортните мероприятия са подходящи за подрастващите, защото така може да видите техните емоции спрямо спорта и да разберете дали те проявяват интерес към даден спорт повече отколкото към друг. Така можете да насърчавате спортна култура още когато са малки.

Що се отнася до музикалното съдържание, то също може да бъде контролирано така, че децата да се запознават постепенно с най-различни стилове музика. Като много е важно още в ранна детска възраст да придобиват знание и за класическата музика, за да може като порастват бързо да правят разликата между уменията за правене на един или друг стил музика. Също така можете да разберете дали те проявяват интерес към музикалното изкуство и музикални инструменти.

Телевизионното съдържание е богато и разнообразно, а съвременните телевизори позволяват достъп до все повече такова. Много често „телевизиите” преминават нормите за това, което е позволено за децата, така че отговорността пада на родителите сами да ограничават или да допускат нещо, което според тях съответства на детските възприятия и възраст.

Източник:  https://vladives.bg

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *