Какво е Power-bank и кога ще се нуждаем от нея?

Смартфоните в днешно време са станали най-необходимата част от ежедневието на всеки. Ако попитате хората без какво не излизат от вкъщи, то без съмнение мобилното устройство ще бъде най-получаваният отговор.

Зависимостта на човека към смартфона е нещо неизбежно в днешно време. Цялата информация е събрана в това малко устройство. Чрез него се свързваме с близки, извършваме работа, проверяваме новини и актуални събития, а понякога се изолираме от външния свят. За всички тези дейности се нуждаем от батерия, която да издържи поне един ден.

Повечето батерии на смартфони успяват да се справят с тази задача и стоят заредени през целия ден. Въпреки това, все по-често се случва да останем без батерия по средата на деня. В такъв случай прибягваме към няколко решения.

На първо място сме предвидили, че това ще се случи и носим зарядно устройство от  дома ни. Имаме късмета, около нас да има контакт, включваме телефона поне за малко и за момента проблемът е решен.

Това е перфектният случай, в който протича ситуацията. Всъщност каква е вероятността да имате контакт в близост? Дори да имате, ако сте на работа не е подходящо да зареждате мобилното устройство. Да приемем, че го сложите, ще се наложи да отидете до някъде или да свършите нещо и ще трябва да прекратите зареждането. При тези кратки включвания на телефона, се уврежда батерия и се разваля. Всяко зареждане трябва да бъде цялостно без прекъсване.

Друг вариант е да носите втора батерия на телефона. Това от своя страна изисква доста усилия. Набавяне на точната батерия за смартфона, разглобяване и сглобяване отново. Все пак не сме някакви варвари, нали?

Най-удобното и практично решение е да се сдобиете с преносимо зарядно или така наречената Power bank. Последните две-три години тези аксесоари станаха доста популярни. Колкото повече използваме телефоните си, толкова повече се нуждаем от батерии. Благодарение на това иновативно изобретение, можем да се наслаждаваме на мобилното устройства дълго време без да се притесняваме.

Дори на пръв поглед да изглежда обикновена, външната батерия също има своите особености. Трябва да обърнем внимание на някои неща, които са от значение при избора на батерията. Все пак не купуваме всеки ден нови устройства, нали? А дори и да взимахме, нужно ли е да даваме пари, които можем да се спестим с правилния избор?

На първо място преценете от каква батерия се нуждаете. Мощността на всяка преносима батерия се определя от мерната единица, която е и за батериите на смартфони – mAh. Преди да закупите аксесоара проверете каква е мощността на вградената батерия на телефона. Спрямо това ще прецените от колко мощен акумулатор се нуждаете и колко голям трябва да бъде.

Да приемем, че вашият телефон е с батерия 2500 mAh. Ако искате да го заредите веднъж се нуждаете от батерия с 3000 mAh. Ако пък искате да използвате power bank-а повече от веднъж, то трябва да бъде с мощност от поне 5500 mAh.

Ще попитате как се определя колко голяма да е батерията? Много просто. Делите мощността на батерия, вградена в телефона, на преносимата батерия. Така получавате колко пъти може да заредите вашия телефон.

Но не се заблуждавайте, че ако имате power bank с мощност 5000 mAh, ще може да заредите телефона два пъти. Има странични ефекти, които намаляват от истинската стойност на зареждане. Тоест ако батерията на телефона е 2500 mAh, а вие искате външна батерия, която може да заредите поне два пъти, трябва тя да бъде 6000 mAh.

За ежедневна употреба препоръчваме да вземете по-малка батерия. Все пак колкото по-мощно е едно устройство, толкова повече ще тежи. Затова преценете дали искате по-малка и компактна батерия, или по-голяма, която да използвате повече време.

Друго важно нещо, което трябва да прецените е, че входовете на батерията имат значение. Ако си вземете power bank само с един USB порт, то ще може да зареждате само един телефон. Но ако има два порта, то спокойно може да свържете и второ устройство. Имайте предвид, че когато се зареждат две или повече устройства процесът ще бъде по-бавен и ще отнеме повече време. Затова е по-удобно всеки да има своя външна батерия.

Изборът на външна батерия изглежда лесен и незначителен. Въпреки това трябва да обърнем внимание на някои детайли преди да закупим устройство. Преценете от каква батерия се нуждаете спрямо вашите нужди и направете правилния избор!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *