Какви са разликите между iPhone 8 и iPhone X ?

Компанията Apple представи два нови модела за последните няколко месеца. Единият е очакваният от всички  iPhone 8, който както всяка година продължава поредицата модели. Новото предложение, което събуди интереса на всички е iPhone X.

Нов модел, който представя невиждан досега дизайн и удиви всички почитатели на Apple. Смартфонът се появи на пазара във връзка с 10-тата годишнина на един от най-обичаните телефони за всички времена – iPhone.

Въпреки че се появиха на пазара почти по едно и също време, двата телефона имат доста различия както в начина на производство и материалите затова, така и в цената. Разбира се имат и доста сходства, които са очаквани и предсказуеми.

Според проведеното проучване е установено, че частите на iPhone X са с около 115 долари по-скъпи от тези на iPhone 8. Това се дължи на новия подобрен екран, който има скенер за разпознаване на лице – една от новите опции на  iPhone X.

Общата стойност за производството на един iPhone X с 64 GB памет възлиза на 370,25 долара. Като в тази цена са включени единствено технически разходи за материали. Отделно трябва да прибавим и разходите за проучвания и развитие, разработване и софтуер, но те са пазени в тайна от компанията. Общата стойност за  iPhone 8 със същия капацитет е 255,16 долара. Определено разликата в сумата е осезаемата.

Е, защо Apple iPhone X 64GB и 256GB са по-скъпи и какви са подобренията, които са налице? Откриваме панел от неръждаема стомана и както вече споменахме система за лицево разпознава, разположена в предната част на 5,8-инчов OLED екран. Това са новости, които срещаме за първи път при модел на Apple.

Стойността на един OLED екран, използван за производството на iPhone X e 110 долара. Специален доставчик на екрана е Samsung Electronics. Докато Samsung плаща едва по 85 долара за екрана на Galaxy S8.

Екранът, използван за iPhone 8 е около 50 долара. Това се дължи на по-старата технология, която макар и модерна е едно поколение по-назад от тази на горните два модела. Вече ясно се откроява, откъде възниква разликата в сумите на двата телефона.

Както вече разбрахме, един от доставчиците на части за производството на iPhone e неговият съперник Samsung. Останалите компоненти, които са част от уникалния модел са доставени от компании като Toshiba, Skyworks Solutions и производителите на ядрата Broadcom, Qualcomm, Intel и NXP Semiconductors.

Въпреки че цената на iPhone X е значително по-висока от тази на iPhone 8 и двата модела носят приблизително еднаква печалба. Сумата, използвана за производството на телефоните е едва 37% от цената, която достига до пазара. За момента iPhone 8 се предлага за 699 долара, а iPhone X за 999 долара.

Разбира се крайните цени са по-високи, защото освен частите трябва да прибавим и разходите за софтуерно разработване, проучвания и анализи.

Основният компонент, който се оказа ключов при формирането на цената е опцията, която вече няколко пъти споменахме – лицево разпознаване. Освен нея може да включим и висококачествената система на камерата, която се състои от модули, съдържащи инфрачервена камера.

При iPhone 8 сензорът Touch ID е значително по-евтин и следователно това ще оказва влияние върху крайната сума на продукта. Все пак няма как да не отбележим и спада на технологията, която се използва още от 2013 година при  iPhone 5s.

Определено Apple изненада всички свои почитатели с двата нови модела. Независимо кой предпочитате и двата имат много какво да предложат на своите притежатели. Невероятни както отвън, така и отвътре. Но все пак да не забравяме това е впечатляващият iPhone.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *