Защо цената на Биткойн ще продължава да расте?

Само до преди едно десетилетие темата за криптовалутите би изглеждала като сюжет от фантастичен роман. Значителен брой от финансовите експерти считаха Блокчейн за балон, който не го очаква слънчево бъдеще и реализация. Тази позиция се опроверга и всички, които се довериха на новата виртуална валута и инвестираха в нея в пазара от ново поколение, спечелиха значителна сума. Това се случи, защото криптовалутата, отличаваща се с високата си волатилност, може да понася не само значителни загуби, но и страхотна печалба.

Анализатори сравниха цената на Биткойн и на вечния актив златото в началото и края на 2017г. и установиха, че Биткойн се развива значително по-добре. Те отчетоха, че цената на виртуалната валута вече е по-висока от тази на златото. Естествено, дълготрайният актив няма отрицателната характеристика да намалява цената си за часове, но по всичко личи, че най-големия му съперник на база цена и печалба е Биткойна.

Много хора си задават обаче въпроса защо Биткойн поскъпна именно в този момент. Доводите са няколко. Все по-голям е броят на държавите, които признават виртуалните валути за лигитимно парично средство. Нещо повече, само в шест страни криптовалутите не са легални. Русия е на път да легализира също статуса на виртуалните валути, както направи Япония. По този начин Биткойн и останалите подобни дигитални валути ще развият своята платежна инфраструктура, в която да изпълняват функциите си, урегулирани от законодателството на различните държави. Колкото повече сделки се предприемат с една валута, толкова цената й се покачва.

Блокчейн е технология, която според някои финансови анализатори наподобява на естествена пирамида. Главното при нея е, че се основава на доверие, желание и добра воля на рисковите инвеститори да вложат средства в нея. Това се наблюдава дори сред множеството огромни колапси на световни търговски платформи с Биткойн, което сочи, че много хора застават зад Блокчейн технологията като екосистема и средство за разплащане.

Макар грандиозният успех на Биткойн напоследък, основният аргумент за достигането на немислимо високи ценови нива е напълно логична – следващият ход на виртуалните валути вече е предприет официално.

Източник: Инвестиционен портал – forex-factor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *