Защо домоуправителят е важен за входа

Изборът на домоуправител е много труден, тъй като не всеки е подходящ за тази отговорна работа. Това е човекът, от който зависи решението на различни проблеми възникнали на етажната собственост, така че той трябва да бъде авторитетен, компетентен и справедлив. Един път избран, домоуправителят трябва да влезе в ролята си, без да се бави във времето.

Един домоуправител може да санкционира нарушения свързани с нарушаване спокойствието на съкооператорите или да предложи ремонтни дейности във входа. Същият има право да събира пари за различни инициативи, от вида на полагане на хидроизолация, слагане на дограма, закупуване на нова входна врата и още десетки подобни начинания.

Домоуправителите трябва да познават добре (ЗУЕС) – Закон за управление на етажната собственост. По този начин ще могат да вземат адекватни решения във всяка една ситуация. Това са хората, които могат да комуникират с различни институции, като например: МВР, прокуратура, община и други подобни. Това им дава възможността да управляват ефективно.

За съжаление, понякога се случва, така че управата на даден входа да се извършва по лош начин. В такива моменти решението е свикване на общо събрание, където членовете на управителния съвет сменят домоуправителя. За целта се прави допитване до всички съкооператори, които гласуват за нов управител на входа или взимат различно решение. Така, например, много кооперации в България разчитат на професионално управление. Последното е платено, но много често дава добри резултати. Разбира се, до такова решение се стига, когато няма консенсус относно различните кандидатури за управление не етажната собственост. Имайте предвид всички тези неща, преди да изберете управата във вашия вход.

В обобщение
Не бива да пренебрегваме ролята на всеки домоуправител. Тя е много важна и е задължителна за осигуряването на добри междусъседски отношения. Бъдете прецизни при избора на тази отговорна длъжност, тъй като от нея ще зависят много неща в бъдещ план. И, ако не можете да проведете демократични избори, то платете на професионалните кадри.

The following two tabs change content below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *