Ето как музиката се отразява на детския мозък

Музиката, музиката, музиката… Музиката е един от тези феномени, които вдъхновяват безброй проучвания около себе си. Като например – как влияе музиката на мозъка на човека, как влияе музиката на растежа на растенията, как влияе музиката на креативността на хората, как влия музиката на скоростта на четенето, и така нататък… Но днес ще разнищим, какво въздействие има тя върху развитието на детския мозък.

Проучване, извършено от Калифорнийския университет в САЩ, проведено в продължение на 5 година доказва, че изучаването на музика при деца, освен че повишава самоувереността и креативността, може да се отрази благоприятно и на умственото им развитие. Ефекта е най-забележим при академични дейности, като изучаване на езици, четене с разбиране, както и дисциплините свързани с математиката.

Според учените, децата, които свирят на музикални инструменти, са по-мили към съучениците си и са по-склонни да помагат на учителите, както и да взимат участие в групови занимания. Слушането и изучаването на музика и музикален инструмент спомага на децата да растат и да се развиват. Те могат по-лесно да изразят идеите си, приемат критиката по-леко и подобряват уменията си да намират решения и да се справят със сложни ситуации.

Дори една или две години музикално обучение, значително подобряват паметта и концентрацията при децата. Ефектът е още по-забележим, ако детето участва в концерти, с други музиканти. Това е обяснено, чрез факта, че когато детето е част от общност, в която се изисква то да свири, то засилва допълнително концентрацията и вниманието си.

Други изследвания също показват, че слушането на музика стимулира частта на мозъка отговорна за самоувереността и самочувствието, понижава стреса, повишава прага на болка и подобрява паметта. Деца, които слушат или изучават музика се фокусират по-лесно и имат по-добра памет. Заниманието с музика се отразява и на креативността на малчуганите, като засилва креативната енергия на децата, чрез бета и тета вълни.

Начинът, по който хората възприемат звуците, е същият, по който възприемат речта. Това обяснява, защо музикалното обучение при децата, улеснява техните възможности за слушане с разбиране и изучаване на чужд език. Проучвания сочат, че при свиренето на музикални инструменти, децата придобиват умението да слушат и възприемат звуци, които в противен случай остават незабелязани. Това им помага да различават по-лесно различните звуци, което на свой ред подобрява и тяхната грамотност.

Психологът Франсис Раушер и неврологът Гордън Шоу, доказали, че деца на предучилищна възраст, които изучават музика, се справят по-добре с разрешаването на проблеми, отколкото деца на същата възраст, които взимат компютърни уроци. За тази цел, класическата музика се е доказала като най-сполучлива, както при деца, така и при възрастни. Това, вероятно, се дължи на факта, че класическата музика има по-сложна структура, от който и да било друг вид музика.

Добре е да се отбележи, че слушането на класическа музика има само временен ефект. Тоест, това може да е от помощ по време на работа или друга умствена дейност. Докато при свиренето на инструмент, ефектът е по-дълготраен. Доказано е, че деца които са взимали уроци по пиано само в продължение на половин година, подобрили възможността си да сглобяват пъзели с около 30%.

През 2006 година, учените откриват, че музикалните уроци, повишават IQ-то и академичното представяне на децата. Същото проучването показва, че колкото по-дълго детето учи музика, толкова повече се повишава IQ-то му.

Интересен факт е, че деца, които започват да се учат на 6 години, имат по-развито IQ, отколкото деца, които са започнали обучението си само година по-късно. Така че, ако имате 6-годишни малчугани в къщи, сега е момента да започнете музикалното им образование.

Но музиката влияе на развитието на децата и по други начини. При ранното развитие на децата, се наблюдава ускорено заучаване на звуци, и научаване значението на думите. Танцуването под музика, от своя страна, спомага за развитието на моторните умения, паралелно със способността малчуганите да изразяват себе си.

А, сещате ли се, кое е най-важното, което не споменахме дотук и не се измерва в резултати..? Познахте – забавлението и усмивките на малките музиканти, разбира се!

Източник: https://musicshopbg.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *