Да започнем със звукоизолация на пода

Шумът е особено непоносим след напрегнат ден, изпълнен с решаването на множество задачи. Вместо да си възстанови силите и да се чувства бодър, често човек е подложен на голямо разнообразие от шумове – улични, съседски, а не по-малко и от собствени (ще работи климатик, сушилня, пералня и, за какъв друг битов уред се сетите).

Според статистиката 70 – 80 % от шума идва от междуетажните прегради (съседите отгоре). Тук не оказва голямо влияние от какво е направено жилището – тухли, бетон.

Особено непоносим е шумът, който идва от съседите над вас с подово покритие от теракота. Дори и най-малкия шум по такъв под се усеща, а да не говорим за разместване на столове и други предмети.

Всичко това налага звукоизолация на пода, с единствената цел да се постигне приемливо ниво на шума.

Материалите, използвани за звукоизолация на пода, поглъщат звуковите вълни и те губят енергията си.

При изолация се прави така наречения „плаващ” под, ако не се постигне това, звукоизолиращият ефект ще бъде значително намален. Това е така, защото в случая между пода и покритието ще се получи така наречения звуков мост.

Старайте се да не допускате твърда връзка между перваза и пода, а връзката да бъде плътно към стената.

Много често за добър резултат от работата по звукоизолация на пода се използва минерална вата. В този случай не се губи и ценна жилищна площ, защото дебелината е малка.

Така направената шумоизолация намалява влиянието и на въздушния шум.

Благодарение на всичко това, вие се спасявате от натрапчивата съседска музика, а съседа – от същото, но от ваша страна.

Подобен „плаващ” под еднакво добре изолира както звука от долу на горе, така и от горе на долу.

Ударният шум по конструкцията също се отстранява.

Всичко това е достатъчно ефективно, когато се направи едновременно със съседите. Това практически е почти невъзможно и остава да разчитате само на вашите усилия.

Звукоизолацията на пода е само част от общата изолация на жилището. За постигане на желания комфорт е необходимо да се направи шумоизолация на стените и тавана.

На пазара се предлага голямо разнообразие от звукопоглъщащи и звукоотразяващи материали, нови технологии за прилагането им, което осигурява качествена звукоизолация на под, стени, таван.

The following two tabs change content below.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *