Трикове за почистване, с които да се справим с разлетите течности

Почистване на петна от килима

Вино, безалкохолни сладки напитки, кафе, чай, сокове. Това са една основна част от напитките, които често употребяваме навън и у дома. Когато сме у дома обаче често се случва да разлеем чашата с червено вино върху новия килим или дървената подова настилка.

Сценариите могат да бъдат десетки, а начините за почистване трябва да бъдат ясни, тъй като някои напитки могат да оставят трайни следи върху текстила у дома.

Разлята чаша кафе или вино не би трябвало да предизвикат притеснения, особено ако знаете какво да направите по въпроса и то на момента. Някои материали и облицовки на домашния интериор са доста по-податливи на петна от течности. Ето защо тук ще разгледаме няколко подобни ситуации и как да се справим с тях.

Навярно много от нас пият първото си сутрешно кафе в колата на път към работа. Ако е така, вероятно кафе, разлято по седалката на автомобила не е невиждана ситуация. Как обаче да се справим с това упорито петно по най-лесния начин?

Лесно. Първата стъпка е веднага да попиете колкото може по-добре разлятата течност с помощта на хартиена салфетка или кърпа. Малко по-късно, когато имате възможността смесете равно количество вода, бял оцет и малко течен препарат за миене на съдове.

С получената смес третирайте петното от кафе с помощта на здрава кърпа, докато то не изчезне. След това оставете да изсъхне 20-на минути и ако е нужно измийте със студена вода.

Как да се справим с разлятата чаша червено вино върху светлия си килим в хола

Да, едва ли можем да се сетим за по-неприятна ситуация от тази, която да ни донесе едновременно неприятности, след което и загуба на време в мъчително почистване на грозното петно. За щастие има чудесни и лесни начини да се справим с разлято червено вино върху светли, че дори и бели повърхности у дома. Така няма да има нужда да изхвърляте новия или просто любим килим. Просто опитайте следните начини за почистването на дома и домашните настилки и едва ли ще съжалявате.

След като разлятото вино е вече факт, внимателно попийте течността, но в никакъв случай не трийте, тъй като така има опасност да втриете червената течност по-надълбоко в тъканта на килима или който и да е друг текстил. Вземете купа, като в нея направите смес от половин чаена лъжица амоняк, една чаена лъжица оцет, четири чаени лъжици препарат за миене на съдове и една чаша вода. Със създалата се смес третирайте изцапаната зона. Оставете я да подейства 10 минути след което почистете със студена вода и кърпа.

Петна от чай

Чаят е една от сериозните напитки, която може да повреди с петна покривката на масата или други текстилни елементи. Независимо колко трудно ви се струва почистването на такъв вид петна, за всяко нещо си има решение.

Странно или не, един от натуралните начини за почистване на петна от чай от килима е с помощта на лека бира. След като петното от чай е вече факт, налейте малко бива върху него и изтрийте леко, след което изплакнете със студена вода. Повторете два пъти тази процедура, след което почистете със стандартен перилен препарат.

Почистване на петна от плодови сокове

Сред най-упоритите от тях са тези с червен или подобен цвят. Категорично сокът от боровинки, е един от най-вкусните, но попадне ли капка или повече от него върху текстил и особено светли на цвят тъкани, пригответе се за сериозно чистене. Или не точно.

В случай, че излеете чаша със сок от червена боровинка върху килима у дома, не бързайте да изпадате в паника. За да се справите със създалата се ситуация, просто попийте възможно най-много от разлелия се сок от червени боровинки с помощта на кърпа или хартиени салфетки.

След това налейте малко диводороден пероксид върху петното и изчакайте около минута. После залейте петното с малко количество амоняк. Изплакнете със студена вода и готово.

Тези са част от основните начини да се справите с упоритите и плашещи петна от кафе, вино, плодови сокове и чай. За да сте уверени в действието им разбира се можете да ги изпробвате върху ненужно парче светъл плат, за да сте сигурни, че тези гениални съвети действат перфектно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *