Отпушване на каналите и почистване на домашната канализация

Запушването на каналите трябва да се отстрани навреме и това налага всеки да има някаква готовност и информация за отпушване на каналите.

При малко запушване и установено местоположение може да се използват някои от народните средства. Ако с тях не се постигне очаквания резултат, трябва да се включи в действие верния помощник – ръчната вакуум помпа. Тя е много практичен уред за борба със запушванията, особено когато са в близост до отвора на мивката.

Ако не помогне нито едно от тези средства, работата е за специалния тел за отпушване на каналите. Вместо тела, полезна може да бъде и спиралата, която е с по-мека структура.

Специалният тел се отличава с твърда структура и се използва за отстраняване на по-дълбоки и големи запушвания. Единият край на тела се вкарва в отвора на сифона и бавно се насочва навътре по тръбата с въртене в посока, обратна на часовниковата стрелка.

За да се отстрани запушване, намиращо се дълбоко в тръбата, ще ви трябва търпение и издръжливост. В момента, когато тела се натъкне на нещо и вие го почувствате това, рязко го издърпайте назад и разбийте запушването със следващите няколко движения.

Всевъзможните начини не са разбили запушването – идва ред на механично отпушване на каналите. Използва се специална електромеханична машина. Тази машинка за почистване на тръбите има принцип на действие, сходен с особеностите на действие на специалния тел. Има и различия: по-голяма дължина и висока мощност.

Вкарва се приставката в системата, останалото се изпълнява от машината. Това е един от ефективните начини за отпушване на канали.

Най-ефективно е хидродинамичното почистване на тръбите. Ако разполагате с портативна машина, то подавате вода под голямо налягане и запушването се разбива и се разнася по канализационната тръба.

В устройството на системата има маркуч за високо налягане със специална дюза, и дължина, която може да отстрани запушване на голяма дълбочина. Не са необходими никакви усилия, защото маркучът сам се предвижва по тръбата под действието на високото налягане на водата.

Препоръчва се използването на тази машина и за профилактика на канализационните тръби. Това ще предотврати образуването на запушвания, а следователно, няма да се налага отпушване на каналите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *