Необходим ли ви е кредит за да се сдобиете с нова кола?

Напоследък автомобила се превърна в необходимост, особено след разтварянето на границите на ЕС.  Когато решите, че ви трябва кола идва на преден план въпросът:

Имате ли парите за да си я позволите? Ако не:

  • Да теглите ли заем или не?
  • Каква да е колата?
  • Каква е сумата, която можете да си позволите да изтеглите?
  • От тук идва и последният въпрос дали да изберете но автомобил или втора употреба?

Ако вече сте избрали колата, но нямате нужните ви за нея пари възможностите ви обикновено са три:

  • Чакате и спестявате докато съберете нужната ви сума.
  • Намирате по-евтина кола, която не надвишава сумата
  • Заем от кредитна фирма или банка

Минусите при заем:

Купуването на кола обикновено е инвестиция водена от някаква положителна емоция. Именно за това в рекламите на коли се набляга на чувството и емоцията за да въздействат на потребителя. Нека заедно преценим дали си заслужава.

Като теглите чертата, колко ще ви струва колата реално?

Ще направим една груба сметка. Харесаната от вас кола струва 40 000 лева. Парите ги нямате и теглите заем. Ако имате късмет и получите лихва от 3,5% с първоначална вноска от 6 000 лева и 1 500 от продажбата на остарелият ви автомобил през останалите обикновено 60 месеца от погасяването на този кредит се събира над 100 лева лихва всеки месец и така колата ви ще струва двойно в един по-дългосрочен план.

Обезценяването

Обикновено още след първата година новата кола губи около 22% от стойността си. След 5 години вече тази сума ще падне с 50%. А при погасяването на дълга вече не можете да и вземете и 15 бона.

Собственост

Докато не изплатите колата тя не е изцяло ваша. И ако не платите сметките навреме, поради това, че сте изпаднали във финансови проблеми, банката може да я вземе и продаде веднага.

Гаранция

Обикновено гаранционният срок на колата е 3 години а той изтича винаги преди да станете пълноправен собственик на колата, а това обикновено става след 5 години. Това се превъръща в кошмар защото в един момент ще трябва да плащате за ремонт на колата както и на банката.

Източник: http://barzi-krediti.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *