Многофункционалност в модата

Многофункционално е нещо, което е в състояние да изпълнява няколко неща едновременно. ВXX век. дизайнана мултифункционални неща става една от дизайнерските задачи на моделиерите. Още през 1920 година разни функционалисти искат да създадат универсалното нещо, което може да замени много от традиционните неща. Подобен подход към дизайна е в състояние да задоволи нуждите на съвременния човек, живеещ активен  и динамичен живот и в допълнение, спестява ресурси, което е изключително важно от гледна точка на опазване на околната среда – част от проблемите, пред които е изправено обществото. 

Тези универсални неща, създадени от някои дизайнери, включват:  “малката черна рокля”  на Chanel и костюм в стил в стил “Шанел”, смокинг-роклята на Ив Сен Лоран, дънковата “малка черна рокля” е замислен като аналог на костюм на К. Шанел, а простотата на формата и гъвкавостта на черна рокля се превръща в нещо специалнов модата и предназначено за определена ситуация. Костюм в стил “Шанел” може да се носи във всеки случай: и като бизнес облекло, и като елегантен костюм. Дънките и джинсите също се превърнаха в един мулти-функционален стил на работно облекло, те първо се трансформират в ежедневни облекла, а след това –дори в бижута. Съвременните дънки се шият не само от традиционният плат – деним синьо индиго, но също така и от сатен, тъкани с участие на кадифе в разнообразие от цветове. Дънките вече са носени с класически якета, с ъс смокинг, с бродирана риза и т.н.

В създаването намулти-функционални елементи се съсредоточават представителите на минимализма – една от водещите тенденции в съвременния дизайн. Минимализъм – концепция за гардероба, състояща се от минимален брой многофункционални дрехи. Универсалното нещо, според минималистите (те включват например, американски дизайнери К. Клайн, Д. Каран , немският дизайнер Дж. Сандер.), трябва да се характеризират със следните качества:

  • простота на формата;
  • липса на покрития;
  • неутрален цвят;
  • използване на висококачествени материали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *