Видове материи памучно спално бельо

Памучното спално бельо, както може би всички знаете, може да варира в зависимост от качеството на сортовете памук, неговата страна на произход, условията за отглеждане и прибиране на реколтата, преработката, степента на примеси, тъкане, плътност и т.н. Също така играе важна роля и метода на вплитане на памучните нишки, благодарение на което спалното бельо придобива нови полезни свойства. Има следните основни видове материи за сплано памучно бельо – сатен, жакард, батиста, хасе, поплин. Разбира се има и други, но тези са най-често срещаните.

Сатененото спално бельо е изработено от двойно силно усукана нишка. Благодарение именно на усукването нишката придобива блясък. Сатененият плат е доста плътен, гладък и има копринено излъчване. Благодарение на блясъка често е сравняван с коприна. Сатен се води луксозно спално бельо. Той лесно се поддава на боядисване. Сатененото спално бельо често се прави с флорален мотив и се украсява с бродерия. В повечето магазини ще намерите два вида сатенено спално бельо стандартно сатен и премиум.

Спалното бельо от поплин е направено от памучно целуозна тъкат с плътно и кръстосано преплетен подгъв. Поплина е мек и приятен на допир и се поддава добре на боядисване.

Спалното бельо от жакард е гладка направено от гладка безвлакнестта тъкан образувана от сложно преплетени нишки. Платът е произведен от Жозеф Мари Жакард. Спалното бельо от жакард се води луксозно. Благодарение на високата плътност на тъканите е достатъчно силно и издръжливо.

Спалното бельо от батиста е направено тънък, мек и прозрачен памук плътно преплетен и направен от най-добрите прежди. Има вариант да се направи и с друг материал като лена. Този вид спално бельо се предпочита за летните и детски комплекти. Той има висока пропускливост на въздух и е много лек.

Спалното бельо от хасе е създадено от памучен плат, изработен от нетъкани влакна. Той е известен като хасе тъкан, подходяща за производството на парашути и платна, поради неговата дълготрайност и издръжливост. Хасе не пропуска перата за това се използва в производството на възглавници и спално бельо с пера и пух.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *